Konkurs kulinarne dziedzictwo w potrawach wigilijnych [fotorelacja]

W dniu 7 grudnia w Domu Kultury w Będzinie odbył się konkurs kulinarny pn. Kulinarne dziedzictwo w potrawach wigilijnych. Organizatorami konkursu byli Wójt Gminy Będzino, Gminny Ośrodek Kultury oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach oddział terenowy w Koszalinie.

Celem tego wydarzenia jest poszanowanie tradycji oraz utrwalenie dziedzictwa kulinarnego gminy Będzino oraz regionu. Dzięki organizacji konkursu kultywujemy tradycje bożonarodzeniowe i wigilijne, przypominamy sobie zwyczaje naszych rodziców i dziadków. To wydarzenie jest swoistym preludium do obchodów Świąt Bożego Narodzenia w naszych domach i ma swój wyjątkowy magiczny charakter. Jest to impreza otwarta dla wszystkich mieszkańców gminy i spoza niej. Uczestnicy mieli okazję do podzielenia się swoimi doświadczeniami kulinarnymi oraz wymiany wiedzy na temat lokalnych tradycji. W klimat świąt wprowadzały uczestników zespoły ludowe, a kulminacyjnym momentem wydarzenia był konkurs kulinarny. W oczekiwaniu na werdykt jury uczestnicy konkursu jak i zaproszeni goście mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie oraz zakupić na stoiskach rękodzieła dekoracje i upominki świąteczne.

W tym roku zgłoszono do Konkursu 31 potraw. Ocenie podlegały: składniki, walory smakowe, kompozycje potraw, estetyka wykonania i podania, elementy związane z tradycyjnością i regionalnością, oryginalność przygotowanej potrawy jako element dziedzictwa kulturowego i nawiązanie do tradycji wigilijnych.

Wyniki:
I miejsce – Krystyna Liwierska za Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
II miejsce – Lila Hanasz za Śledzia z granatem i wędzoną śliwką
III miejsce – Marzena Jaśkiewicz za Śledzik słodko-kwaśny

I miejsce – Anna Naszydłowska za Pierniczki z miodem gryczanym dekorowane lukrem królewskim
II miejsce – Beata Łanowy za Tort makowo-kokosowy
III miejsce – Grażyna Pawlak za Szarlotkę świąteczną

I miejsce – Grażyna Gąsior za pierodi z kapustą i twarogiem
II miejsce – Zofia Trznadel za Krokiety z kaszą gryczaną i borowikami
III miejsce – Irena Iskrzycka za Gołąbki z kaszą gryczaną

Wyróżnienie otrzymali:
Katarzyna Gołuchowska za Ciasto z cukinii
Dobrzycówka za Ciastka z siankiem i Kaszotto z grzybami w sosie porzeczkowym
Weronika Szczurowska za Śledzie w śmietanie
Natalia Zbroszczyk za Paszteciki drożdżowe

Jak co roku organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim, którzy organizacyjnie i finansowo wsparli wydarzenie.

[av_gallery ids=’172653,172654,172655,172656,172657,172658,172659,172660,172661,172662,172663,172664,172665,172666,172667,172668,172669,172670,172671,172672,172673,172674,172675,172676,172677,172678,172679,172680,172681,172682,172683,172684,172685,172686,172687,172688,172689,172690,172691,172692,172693,172694,172695,172696′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’deactivate_avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-8l7tar0′]

opublikowano 7 grudnia 2018