“Kulinarne Dziedzictwo w Potrawach Wigilijnych”- nie tylko dla miłośników doskonałej świątecznej kuchni

Kolejny już raz, na początku grudnia miało miejsce w naszej gminie niezwykłe wydarzenie, jakim jest konkurs “Kulinarne Dziedzictwo w Potrawach Wigilijnych”. To dla miłośników tradycyjnej kuchni wigilijnej szansa, aby co roku zaprezentować się z potrawą, stanąć w konkursowe szranki i zdobyć podium. To również okazja, aby podczas bogatego programu artystycznego móc potem tych pyszności skosztować.

Tak było i tym razem. Konkurs, który objęła honorowym patronatem Wójt Gminy Będzino Pani Sylwia Halama, odbył się z dużym rozmachem- wzięło w nim bowiem udział aż 50 uczestników! Uroczystość w sali Gminnego Ośrodka Kultury prowadziła dyrektor GOK w Będzinie Pani Natalia Jastrzębska, zaś czas umilały występy kapeli “Swaty”, “Kwiaty Polskie”, “Zalesie” i “Popowianie”. Kolędę na dwa głosy wykonała również Wójt Sylwia Halama w towarzystwie Przewodniczącego Rady Gminy Będzino Pana Andrzeja Nożykowskiego, miały też miejsce konkursy dla publiczności.

Ze swoimi stoiskami ozdób Bożonarodzeniowych wystawił się GOK oraz Środowiskowy Dom Samopomocy “Razem Radośniej”, zaś Pani Anna Naszydłowska zaprezentowała na swoim stoisku ciekawe pierniki, nawiązujące do tematyki Świąt Bożego Narodzenia. – Cieszę się, że po raz kolejny spotkaliśmy się tu dziś w tak licznym gronie, aby odkrywać kulinarne dziedzictwo, z jakim wiążą się piękne Święta Bożego Narodzenia.- powiedziała Wójt Halama.

Głównym punktem programu, tak oczekiwanym przez wszystkich przybyłych był oczywiście konkurs. Apetyczne, zachęcające wyglądem i zapachem potrawy stanowiły przysłowiowy “trudny orzech do zgryzienia” dla jury. Należało bowiem dokonać oceny zgłoszonych dań w 4 kategoriach: potrawa rybna, wypiek cukierniczy, pierogi wigilijne oraz inne potrawy wigilijne. Jury, w którym znaleźli się Panowie: Tomasz Wojciechowski- sołtys Będzina (przewodniczący), Adam Czycz- kierownik GOPS w Będzinie, Bartłomiej Wilk- Radny Rady Powiatu Koszalińskiego, Krzysztof Duszkiewicz- z-ca dyrektora w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach oraz Pani Olga Sroka- sołtys Ustronia Morskiego.

Po długich i intensywnych obradach połączonych z degustacją i oceną walorów wizualnych oraz smakowych konkursowych potraw, udało się wyłonić zwycięzców.

I tak w kategorii wypiek cukierniczy I miejsce zajęła “Staropolska kostka piernikowa” Dominiki Stępień, II miejsce przypadło Pani Annie Garbalskiej i “Makowcowi orzechowemu z jabłkami”, III miejsce otrzymała “Gwiazda makowa” wykonana przez KGW Strachomino. Wyróżnienia otrzymały Panie Katarzyna Gołuchowska (ciasto “Wiewiórka z kajmakiem”) i Katarzyna Skalmowska (“Makowa chmurka”).

W kategorii potrawa rybna, I miejsce zajęła natomiast Pani Elżbieta Tatarynowicz- Dłutek ze swoim “Śledzikiem pod pierzynką”, II miejsce zajęła Pani Ewa Hoffman z potrawą “Śledzie pod pierzynką”, III miejsce zajął Pan Zbigniew Andrzejewski za “Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi”. Wyróżnione zostały Panie: Barbara Szczur- za “Śledzie w śmietanie z porą i jabłkiem”, Marta Pokusa- za “Śledzie leśniczego” i Agata Ziółkowska za “Sałatkę śledziową”.

Czas wigilii to pierogi, których nie mogło zabraknąć również w tegorocznym konkursie kulinarnym. W tej kategorii I miejsce za “Pierogi z łososiem” zajęło Mieszkanie Treningowe w Będzinie. II miejsce przyznano KGW Strachomino za “Pierogi ruskie wigilijne”, III miejsce otrzymały “Pierogi z kapustą i grzybami” Pani Krystyny Wielgus. Wyróżnienia trafiły do Pań Lili Hanasz za “Pierogi pieczone z farszem kurkowym” oraz Krystyny Bojanowskiej za “Pierogi z kapustą i grzybami”.

Ostatnią kategorią były pozostałe potrawy wigilijne. W niej I miejsce przypadło Pani Zofii Trznadel za “Wigilijną zupę grzybową z makaronem”, II miejsce trafiło do Pani Małgorzaty Hałuszki za “Sałatkę Leśna Polana”, III miejsce otrzymała Pani Irena Iskrzycka za “Krokiety z kapustą i grzybami”. W tej kategorii przyznano też trzy wyróżnienia: Pani Henryka Batyra otrzymała je za “Sałatkę warstwową z tuńczykiem”, Pan Krzysztof Nowak za “Cebularz wigilijny” i Pani Roksana Kwiatkowska za “Zupę grzybową ze swojskim makaronem”.

Komisja konkursowa przyznała też jedną nagrodę specjalną w tej kategorii. Otrzymała ją Pani Katarzyna Gołuchowska za “Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami”.

Gratulujemy laureatom i dziękujemy wszystkim uczestnikom! Warto nadmienić przy okazji, że to wydarzenie nie mogłoby się obyć bez hojnych sponsorów i przyjaciół- dzięki temu, upominki otrzymali wszyscy uczestnicy konkursu “Kulinarne Dziedzictwo w Potrawach Wigilijnych”.

Dziękujemy:

  • Wójt Gminy Będzino Pani Sylwia Halama
  • Starosta Powiatu Koszalińskiego Pan Marian Hermanowicz
  • Przewodniczący Rady Gminy Będzino Pan Andrzej Nożykowski
  • Radna Powiatu Koszalińskiego Pani Elżbieta Góral
  • Radny Powiatu Koszalińskiego Pan Bartłomiej Wilk
  • Radna Gminy Będzino Pani Lucyna Parol
  • Radna Gminy Będzino Pani Eugenia Imbiorowska
  • Radny Gminy Będzino Pan Tomasz Baczyński
  • Radny Gminy Będzino Pan Piotr Kołpacki
  • Radna Gminy Będzino Pani Barbara Grudzień
  • Radny Gminy Będzino Pan Sławomir Bryliński
  • Pan Robert Mastalerz
  • Sołtys sołectwa Będzino Pan Tomasz Wojciechowski
  • Pomorski Bank Spółdzielczy w Świdwinie O/ Będzino
  • “Mikrus” Będzino , Państwo Magdalena i Marek Gizińscy
  • PSB “Mrówka” Będzino, Państwo Agnieszka i Mariusz Kwiatkowscy
  • Apteka “Aspirynka” Będzino, Pani Beata Węgrzynowska-Dawid
  • “Pierniki i torciki” Pani Anna Naszydłowska
  • “Brico” Kołobrzeg, Pani Marzena Soćko
  • Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie “PZZ” w Stoisławiu S.A. Stoisław
  • Pizzeria “Oregano” Będzino

opublikowano 11 grudnia 2023