V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Już po raz piąty w Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można poznać oryginalne smaki kwiatów jadalnych. Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych  odbędzie się 11-12 lipca, pod hasłem: Kwiatowy smak orientu.

[av_button_big label=’Zobacz informacje nt. parkowania’ description_pos=’below’ link=’manually,https://hortulus.com.pl/aktualnosci/92-wydarzenia/aktualnosci/336-parkowanie-podczas-v-kulinarnego-festiwalu-kwiatow-jadalnych-11-i-12-lipca-2020-r’ link_target=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’theme-color’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-bpffj78′ admin_preview_bg=”][/av_button_big]

Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu. W założeniu zaprezentowane zostaną jadalne kwiaty orientalne takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów florystycznych.

Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się również konkurs florystyczny.

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia, jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne i nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu oraz porad dietetycznych.

W czasie festiwalu prezentowane zostaną nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale i również ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo – Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą o tym jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Prelekcje prowadzone będą na scenie głównej, a indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć na stoisku u wystawcy.

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach przygotowanych przez Samorządowe Centrum Kultury w Sarbinowie. Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.

Uwaga! Jeżeli chcesz zostać wystawcą V Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych napisz do nas na adres: marketing@hortulus.com.pl

[av_button_big label=’Zobacz galerię zdjęć z ubiegłorocznej edycji!’ description_pos=’below’ link=’manually,https://hortulus.com.pl/aktualnosci/114-wydarzenia/334-v-kulinarny-festiwal-kwiatow-jadalnych’ link_target=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’theme-color’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-63nv6yc’ admin_preview_bg=”][/av_button_big]

 

opublikowano 8 lipca 2020