Kulinarne dziedzictwo w potrawach bożonarodzeniowych [fotorelacja]

Już po raz 8 z inicjatywy Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Koszalinie ZODR Barzkowice, przy dużym wsparciu Domu Kultury w Będzinie 10 grudnia br. odbyła się kolejna edycja gminnego konkursu pn. „Kulinarne Dziedzictwo w potrawach bożonarodzeniowych”.

Przesłaniem konkursu, ideą która przyświeca organizatorom od początku organizacji imprezy jest promowanie tradycji i różnorodności dziedzictwa kulturowego, w szczególności dziedzictwa kulinarnego regionu w tym wsi będzińskiej.

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większą przychylnością i zainteresowaniem. W tym roku zgłoszono do Konkursu rekordową liczbę potraw i ciast, których receptury są ściśle związane z tradycją Świąt Bożego Narodzenia.

5-cio osobowa komisja pod przewodnictwem Sylwii Halamy z UG w Będzinie oceniała je w 3 kategoriach:

I -potrawy rybne, II -potrawy mączne, zupy , III- wypieki świąteczne

Wysokie walory prezentowanych potraw i ciast spowodowały, że komisja miała duże trudności z wydaniem jednoznacznego werdyktu. Oceniając, jury brało pod uwagę zarówno walory estetyczne jak i smakowe, decydującym czynnikiem była jednak zgodność receptur z tradycją Świąt Bożego Narodzenia.

W tegorocznej edycji konkursu laureatami zostali:

  • Magdalena Tomicka z Wierzchominka za łososia zapiekanego ze szpinakiem w cieście
  • Sołectwo Uliszki za pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
  • Łucja Tazbir z Popowa za ciasto drożdżowe z makiem

Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia i nagrody za udział w konkursie.

W oczekiwaniu na werdykt jury uczestnicy konkursu jak i zaproszeni goście mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie o tematyce świątecznej. Zaś wszyscy ci, którzy posiadają choćby minimalne zdolności artystyczne mieli możliwość podpatrzenia jak własnoręcznie, metodą de cupage można przygotować atrakcyjne ozdoby świąteczne.

Będzińskie spotkanie upływało w przedświątecznym, radosnym nastroju. Zadbały o to działające na terenie gminy zespoły śpiewacze i kapele. W repertuarze kolęd i pastorałek prezentowały się Kapela „Swaty” z Będzina, „Popowianie” z Popowa, „Zalesianie” z Mścic, „Kwiaty Polskie” z Tymienia.

Jak co roku organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim, którzy organizacyjnie i finansowo wsparli naszą imprezę. Fundatorami nagród, którymi w tym roku był atrakcyjny sprzęt gospodarstwa domowego był: Urząd Gminy w Będzinie, Przewodniczący Rady Gminy w Będzinie, Rada Nadzorcza Pomorskiego Banku Spółdzielczego Oddział w Będzinie, Elżbieta Góral – radna Rady Powiatu w Koszalinie, ZIR w Szczecinie OT w Koszalinie, Zakłady Zbożowe PZZ Stoisław, Lucyna Parol-radna RG w Będzinie, Rady Sołeckie z Łekna i Smolnego, sympatycy KG PSL z Będzina. Słodki poczęstunek dla wszystkich uczestników i gości przygotowała piekarnia „Bajgiel” z Będzina.

Słowa specjalnego podziękowania kierujemy również do organizatorów kiermaszu przedświątecznego, z którego dochód przekazano na pomoc w leczeniu małego Frania –mieszkańca gminy Będzino.

Podsumowując kolejną edycję gminnego Konkursu „Kulinarne dziedzictwo w potrawach bożonarodzeniowych” Wójt Gminy Będzino Pan Henryk Broda podkreślił jak ważne jest nieustanne pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego w tym przypadku kulinarnego, zarówno chronienie smaków przywiezionych jak i przywracanie tych miejscowych i praca nad tym by zachować je dla przyszłych pokoleń.

Krystyna Polańczyk, Irena Dacko
ZODR w Barzkowicach- TZD w Koszalinie

Potrawy:

Sala:

Fot. M. Dębowski / UG Będzino